Güvercin Kökü Otu

guvercin-koku-otu

(Radix Colombo, Menispermaceae)

Botanik ve Kimyasal Özellikleri: Jatrorrhiza palmata (Menispermaceae) bitkisinin köklerinin genişlemesine kesilip kurutulan kısımlarıdır. 3-8 cm. genişliğinde esmer parçalardır. Bitki, Güneydoğu Afrika, Hindistan, Madagaskar v.b.’larında bulunur. Bileşiminde % 2-3 oranında palmitin, jatrorrhizin, columbamin gibi alkaloiüer, musilaj, uçucu yağ vardır.

Kullanılışı: İştah açıcı ve dizanteriye karşı kullanılır.

Geleneksel Halk Reçetesi:

10-15 gr. drog 750 gr. suda haşlanır ve ishale karşı 1-2 bardak içilir.

Modern Tıptaki Yeri: Güvercin Kökü türk Kodeksinde kayıtlı olup tıpta da tonik, peptik ve dizanteride kullanılacağı yazılıdır. Ancak dozda dikkat edilmeli ve Türk kodeksi miktarlarına uyulmalıdır. Droğun ekstresi için 0.20-1 gr, tozu için 0.50-4 gr, tentürü için 5-15 gr, ve % 1 lik infüzyonu için 50-250 gr. kullanılır.

Bir Cevap Yazın