Hünnap Meyvası

AD24

(Fructus Jujubae, Rhamnaceae)

Diğer Adları: Halk arasında Ünnap, Çiğde gibi adlarla anılır.

Botanik ve Kimyasal Özellikleri: Hünnap meyvasi kırmızı kabuklu, sert çekirdekli, iri zeytin büyüklüğündedir. Bileşiminde tanen ve musilaj vardır.

Kullanılışı: Hünnap meyvası yüzyıllardanberi halk arasında öksürük kesici, balgam söktürücü ve yumuşatıcı olarak kullanılır. Antik Mısır’da öksürük kesici olarak bilinen drogdan, XVII. yüzyılda ünlü hekimbaşı Salih bin Nasrullah da sözetti. 1874 tarihli Düstürü’l Edviye’de kayıüı olan Hünnap Meyvası, 1690-1691 tarihli bir aktariye defterinde de bulunur.

Geleneksel Halk Reçetesi:

Öksürük kesici ve balgam söktürücü olarak kaynatılmış suyu içilir.

Bir Cevap Yazın